Strategische autonomie voor Europese Ruimtevaart

Met de recente geopolitieke verschuivingen is het inmiddels evident dat Europa meer op eigen benen moet kunnen staan, en zich minder afhankelijk moet gaan opstellen ten opzichte van de Verenigde Staten.

Dit geldt zeker voor de ruimtevaart waar autonome toegang en betrouwbaar gebruik van satellietinfrastructuur een belangrijke schakel is voor het behoud van vrede en veiligheid en welvaart in bredere zin op het Europese continent. Dit pad is al langer geleden ingeslagen door Europa. Een voorbeeld zijn de Navigatiesatellieten van ons eigen Galileo netwerk in de ruimte. Deze zorgen al sinds 2016 voor precisiebepaling voor Aardse mobiliteit en logistiek, volledig onafhankelijk van het Amerikaanse GPS systeem. Daarnaast heeft het Europese Copernicus programma een breed scala aan Aardobservatiesatellieten in gebruik voor de monitoring van de Aarde in al haar facetten. In de komende jaren wordt het IRIS^2 project uitgerold voor veilige satelliet communicatie van en voor Europese overheden. 

Verdere opschaling van capaciteiten is nodig voor de Europese autonomie om ons volledig onafhankelijk te maken van de lanceercapaciteit van o.a. SpaceX, de telecomdiensten van Starlink en de observatiesatellieten van Maxar, die nu nog een belangrijke rol spelen in de oorlog in Ukraine. In Europa hebben we alle ingredienten in huis om dit volledig zelf te kunnen. 

Belangrijke voorwaarde voor deze zelfstandigheid is kundige wetenschappers en ingenieurs die de schouders kunnen zetten om de technologische hoogstandjes operationeel te maken in de ruimte. Bij hogeschool Inholland dragen we hier ons steentje aan bij via de opleiding Luchtvaarttechnologie in Delft. De Space Engineering Minor van deze opleiding bereidt de toekomstige ontwerpers, bouwers en testers van raketten en satellieten voor op een toekomst in de Europese ruimtevaartindustrie. Via het eigen satellietproject 'InhollandSat-1' ontwerpen, bouwen en testen de studenten van deze opleiding nu een zogeheten 6U cubesat welke in de ruimte experimenten zal gaan uitvoeren op het gebied van Aardobservatie, Optische telecommunicatie en verkeersveiligheid in de ruimte. Dit gebeurt in samenwerking met diverse Nederlandse bedrijven, universiteiten en kennisinstellingen.

Ook organiseren studenten van de studievereniging Sipke Wynia, van de opleiding Luchtvaarttechnologie, een symposium op 8 mei, met als onderwerp Defense in Space. Hierbij speelt ook de  Europese autonomie in de ruimtevaart een belangrijke rol. Meer informatie over dit symposium via: www.swapec.nl

Op 20 maart werd ik door het NOS Journaal geinterviewd over dit onderwerp. Hieronder het item dat die dag werd uitgezonden tijdens het 20 uur journaal.



Popular Posts