Salyut-7
Update 8 september 2018: In de Zienemaan & Sterren openlucht cinema is gisteravond de film Salyut-7 film vertoond. De organisatie vroeg me een videoboodschap te maken en die staat inmiddels op YouTube!
Update 19 april 2018: de bezoekers van het Imagine Filmfestival in Amsterdam hebben een aantal films uitverkozen om nogmaals te vertonen op 21 april. En Salyut-7 is daarbij! Ga er zeker heen! Laatste kans! Ik kwam ook nog een leuke een soort van 'the making of Salyut-7' tegen. Fascinerend hoe ze gewerkt hebben met simulaties van al het Sovjet Ruimtevaartspul.
Dit Sovjet heldenepos, waarvan het spannende verhaal vrij onbekend is in de westerse wereld, kent in vele opzichten haar gelijke in de films Apollo 13 en Gravity. De verfilming van het ruimtestation komt zeer waarheidsgetrouw over inclusief alle technische details. En dat is knap, want met een stuk beperkter budget dan voor Apollo 13 en Gravity, weet filmmaker Klim Shipenko toch een zeer realistische film op het witte doek te krijgen. En dat is niet makkelijk als de ruimte je toneel is. In het echt draaien dingen in de ruimte altijd wel een tandje langzamer, maar een versnelling hiervan is toch echt beter voor de betrokkenheid van de bioscoopbezoeker dus dat wil ik graag tolereren. De personages worden mooi uitgediept en enige Russische propaganda is ook wel aan de orde. Vooral de koelbloedigheid en het doorzettingsvermogen van de kosmonauten wordt heroisch neergezet.
Salyut-7 draaide op het Imagine Filmfestival 2018 en ik mocht voorafgaand aan de eerste screening een inleiding geven over "Rampen en Reddingen in de Ruimte". Leuk bijkomend aspect was dat deze screening plaatsvond op 12 april en daarmee meteen het Yuri's Night event van Nederland werd. Ik gaf een chronologisch verhaal over o.a. de gebeurtenissen rond de rampvluchten van de Soyuz-1, Soyuz-11, Apollo 1 en de Space Shuttles Challenger en Columbia. Gelukkig kon ik ook nog een vrolijke noot in de presentatie aanbrengen, aangezien ik zelf bijna eens voor een regelrechte Ruimteramp heb gezorgd. Held van de Sovjet Unie, en eerste ruimtewandelaar Alexey Leonov, struikelde tijdens een publiekslezing op een Sterrenwacht in Dordrecht in 2006 per ongeluk over mijn voet en landde bijna op een puntige kachel. Gelukkig wist hij zich staande te houden, net als tijdens zijn andere bijna dood ervaringen. Hij kon in 1965 namelijk niet meer terug in zijn ruimteschip na zijn ruimtewandeling. Zijn ruimtepak was namelijk opgeblazen geraakt door de overdruk in het pak. Alleen door de luchtdruk in zijn pak, iets wat je alleen IN een ruimteschip doet, te laten zakken tot Mount Everest achtige luchtdrukken, wist hij zich door de luchtsluis van zijn ruimteschip weer naar binnen te wurmen.
Maar Alexey Leonov is waarachtig een kat met negen levens. Hij zakte eens door het ijs in een taxi en redde zijn vrouw, de chauffeur en zichzelf. Hij zat eens in dezelfde auto als Brezhjnev, toen het vuur werd geopend voor een aanslag op het leven van de Sovjet partijleider. Als straaljagerpiloot wist hij de vastgeklemde handel van zijn schietstoel los te krijgen en enkele seconden voor impact, het stukke jachtvliegtuig te verlaten. Technici wisten later niet te verklaren hoe Alexey Leonov de handel had losgekregen. Gelukkig heeft het struikelen over mijn maat 44 hem er in Dordrecht in 2006 ook niet onder gekregen.