Ruimtevaart podcast transcript s01e10 - terug- & vooruitblik

De tiende Ruimtevaart podcast is opgenomen. Luister via Soundcloud, iTunes of via het BNR podcast network, of lees het transcript hieronder.


Dit is alweer de 10de episode van het eerste seizoen van de Ruimtevaart podcast. Zo met kerst- & oud/nieuw nabij, een goed moment om terug- en vooruit te blikken en dit eerste seizoen van de Ruimtevaart podcast af te sluiten. Een tweede seizoen in 2018 van de Ruimtevaart Podcast zie ik zeker wel zitten. Een belangrijk kanaal voor de Ruimtevaart podcast is het BNR Expert Podcast Netwerk, of kortgezegd het EPN. Op 19 januari is er een belangrijke strategie meeting bij en met BNR en daarna zal ik ook verder mijn plannen voor de Ruimtevaart podcast ontvouwen.

2017 was zeker een bewogen jaar voor de Ruimtevaart. Ik zag dit jaar het TROPOMI instrument de ruimte ingaan. Een project waaraan ik ook gewerkt heb in de beginfase, zo’n 15 jaar geleden, maar ook in de eindfase bij Airbus Ruimtevaart in Leiden ben ik betrokken geweest om precies te begrijpen hoe dat apparaat nou exact werkt voordat ie de ruimte inging.

Een ander ruimte onderwerp dat ik heel interessant vond dit jaar was die maffe asteroide die ons zonnestelsel dit jaar bezocht komende vanaf een andere ster. Helaas zijn we nog niet zo ver met de ruimtevaart dat we technologie hebben om zo’n asteroide even beet te pakken en te onderzoeken. Hij ging namelijk veel te snel en voordat we er erg in hadden vloog hij alweer het zonnestelsel uit. Ik hoop voor de toekomst dat we die capability kunnen gaan opbouwen want het zou zo’n schat aan informatie geven om zo’n object te kunnen onderzoeken.

Dit jaar was ook de start van mijn ruimtevaart gastles in samenwerking met het Omniversum in Den Haag. Ik mocht dit jaar zo’n 5 keer het immense IMAX scherm gebruiken om voornamelijk schoolklassen te onderwijzen in al het moois dat de ruimte ons te bieden heeft. Dit ook als introductie voor 2 Ruimtevaart films die daar draaien, te weten A Beautiful Planet en Hubble.

Ook dit jaar mocht ik op bezoek bij de Belastingdienst in Apeldoorn. Met 120 ICT specialisten die achter de knoppen van de website van de Belastingdienst zitten, hebben we de workshop Interplanetary Abundance gespeeld. Dit handelsspel in grondstoffen van buiten de Aarde was zowel een leerzame als verrijkende ervaring tijdens dit teamuitje. Ik kon het niet laten om te vragen of de Belastingdienst ook BTW plichtig was, en of ik dat op mijn factuur mocht zetten. Ze wisten het gek genoeg niet goed en uiteindelijk heb ik het gewoon gedaan, en ik ben benieuwd hoe het daar in de systemen terecht is gekomen. Via de nieuwe artiesten website ShowBird.com ben ik nu ook bezig om deze workshop verder te marketen. Zoek maar eens op het woord ‘Ruimtevaart’ op deze website.

Sinds 2015 zet ik me actief in voor het Bitcoin Space Education Fund, of kortweg BSEF. Dit fonds gebruik ik om nieuwe accesoires te kopen voor mijn workshops en presentaties. Voornamelijk voor kinderen is het van belang dat ze ook ergens aan mogen zitten. Zo heb ik al menig LEGO robot, Mars Globe en Virtual Reality bril meegenomen naar de schoolklassen in den lande. Vorige maand kreeg ik zowaar van een donateur 3 LEGO Boost robots die ik nu wil inzetten voor een Mars Exploratie workshop.

LEGO was sowieso belangrijk dit jaar. In de zomer mocht ik voor het Groningse StartUp Kid een workshop ontwikkelen over het Apollo maanprogramma, waarbij 35 kinderen samen een LEGO Saturn V raket moesten gaan bouwen. Natuurlijk een briljant idee van de baas bij StartUp Kid, Jacob Klaassen, die ook CEO is van het ICT bedrijf met de illustere naam Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe. Ik heb nog zo’n LEGO raket aan deze workshop overgehouden die ik nu samen met de Bonte Bouwplaats in Delft wil gaan inzetten voor de volwassenen versie van de workshop. Er valt namelijk heel wat te leren voor organisaties, als je het Apollo maanprogramma in zijn totaliteit en in zijn details beschouwd.

Een LEGO plannetje wat hopelijk in 2018 gaat lukken is de Delft LEGO MoonCity. Het idee is om, wederom in samenwerking met de Bonte Bouwplaats in Delft, een LEGO maanbasis te gaan neerzetten op een plek in de publieke ruimte in Delft. Een maanbasis geheel bedacht en gebouwd door kinderen, en dit alles in het kader van de Sizzling Summer of Space. Dit is namelijk het communicatie thema volgend jaar in de Zuid Hollandse regio. De belangrijke aanleiding is dat de prestigieuze International Space University met haar zomercursus gaat neerstrijken in ons kikkerlandje.

Veel al om naar uit te kijken volgend jaar dus voor de Ruimtevaart. Maar hoe zal de SpaceX Falcon Heavy raket gaan vliegen? Zal er daadwerkelijk een TESLA roadster in een baan om Mars worden gebracht? Gaan de eerste bemande vluchten met Virgin Galactic nu echt eindelijk eens plaatsvinden? En hoe zal het die vele constellatieplannen verlopen? Ik ga me er in ieder geval weer in verdiepen volgend jaar. Maar voor nu wens ik iedereen mooie feestdagen toe en een mooi begin van het ruimtevaartjaar 2018!

Popular Posts